OVER SOFIE

Welkom! Ik ben Sofie, mama, echtgenote, relaxatie-kinesitherapeut, liefhebster van schoonheid en mooie (handgemaakte) dingen, creatieve ideeën enthousiasteling.

Ik heb verschillende passies. Een daarvan is persoonlijke groei van de mens. Ik verslind allerlei boeken en volg opleidingen over de samenhang tussen emoties, gedachten en lichaam; steeds vaker leer ik ook over energie, over het ongrijpbare wat er rondom ons en in ons is. Wat me boeit, is te leren hoe we zelf invloed op onze gezondheid kunnen hebben en welke therapievormen ons zelfgenezend vermogen aanspreken.

Groeien in deze wijsheid, dit bij mezelf toepassen en aan anderen doorgeven, dat geeft me erg veel voldoening.

Daarnaast word ik erg vrolijk van dansen (het liefst improvisatiedans waarbij ik vrij kan bewegen zoals ik me voel), af en toe een creatief handwerkje maken, zingen (ik zing in een koor), kijken naar artistiek talent en snuisteren in leuke winkels. Verdiepende, échte gesprekken voeden mij.

Mijn visie en missie

Klachten ontstaan niet zomaar. Vaak is er voorafgaand aan het lichamelijke ongemak een hele periode van (chronische) stress geweest: te druk, te jachtig leven, geen of weinig momenten van rust en stilte, de lat hoog leggen, emoties wegduwen, trauma, heftige levensgebeurtenis, piekeren.

Ons lichaam maakt nauwelijks onderscheid tussen fysieke inspanning, mentale inspanning en emotionele inspanning. De inspanning gaat gepaard met hormonale veranderingen, verminderde stroming van het lymfestelsel, toegenomen spanning in het bindweefsel en energetische disbalans. Het lichaam kan wel tegen een stootje; het veert weer terug eenmaal het gevaar geweken is en er opnieuw ontspanning optreedt. Wanneer stress echter lang aanhoudt, verandert het hele hormonale stelsel met diverse vage klachten als gevolg.

Het is mijn missie een bijdrage te leveren aan een mooiere wereld waarin iedereen leeft met respect voor zichzelf en de ander. Ik geloof dat authentiek leven, jezelf zijn, zielsgelukkig maakt. Zorg dragen voor je lijf en emoties leidt automatisch tot meer authenticiteit, ook wel échtheid genoemd.

Mijn weg

Al tijdens mijn studie kinesitherapie wist ik dat ik een weg ging inslaan die een link legde tussen het fysische en het emotionele in ons. Een 3-jarige opleiding Bewegingsexpressie (dans, drama en beweging) aan de Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, Nederland, was de start. Ik genoot ervan mijn emoties expressief te kunnen uiten via dans. Wat een uitlaatklep!

In 2010 brak een moeilijke periode aan. Wij begonnen te verlangen naar het krijgen van een kindje. We kregen vele teleurstellingen te verwerken. De start van 2013 was voor mij een keerpunt: alle heftige emoties in mij zorgden voor heel veel stress. Ik voelde intuïtief aan dat mijn lichaam op die manier onmogelijk zwanger kon worden of een baby kon voldragen. Ik startte met gezonder eten (weinig koolhydraten, veel groenten en fruit, zaden, pitten, noten), ik schreef me in voor de Mindfulnesstraining en liet mijn lijf en geest ondersteunen via acupunctuur. Ik deed trouw dagelijks de mindfulness meditaties; ik voelde mezelf rustiger worden en ik kreeg weer meer vertrouwen in mijn lichaam. We kregen een eerste kindje. We wilden graag een tweede. Opnieuw een moeilijke weg. Ik maakte kennis met Compassie en leerde lief te zijn voor een overweldigend schuldgevoel. Daarnaast ervaarde ik de weldaden van manuele lymfedrainage Vodder en meer energetische behandelwijzen.

Mijn leven verloopt ook in pieken en dalen. Mijn eerste reactie bij lijden is er meestal ook een van verzet. Dat is oke. Na een tijdje weet ik dan dat het tijd is om zorg te dragen voor mezelf wil ik weer stroming krijgen. Voor mij betekent dit liefdevol omspringen met mijn emoties, af en toe naar een therapeut gaan die mij lichamelijk weer in balans brengt en voor meer stroming zorgt, veel slapen, gezond eten, regelmatig mediteren en dingen doen die ik graag doe.

De situaties in jouw leven verschillen van de mijne. Wat we delen, zijn misschien een aantal fysieke klachten en emoties. En samen met ons zijn er nog heel veel anderen. We zijn allemaal vanuit een groter opzicht gelijk: we verlangen naar ons goed voelen en gelukkig zijn. Via manuele technieken die het zelfgenezend vermogen aanspreken, via mindfulness en compassie, adviezen voor zelfzorg hoop ik je vooruit te brengen op jouw weg.