Verveling

Door het corona-virus zit ik al bijna 2 weken thuis. Ik kwam vandaag tot een aantal vaststellingen:
– ik verveelde me.
– er zijn 1000 dingen die ik in huis zou kunnen doen, grote en kleine projecten. Ik doe ze niet omdat ik het mezelf opleg dat het mijn taak is om met de kinderen bezig te zijn.
– juf spelen wanneer mijn kind niet meewerkt, vind ik niet leuk (diep in mij weet ik eigenlijk wel dat haar gedrag een reactie is op wat ik – energetisch – uitzend).
– ik heb weinig geduld en uit dit in boosheid. Nadien heb ik spijt van mijn uitvallen.

De zon schijnt en ik loop gewoon doelloos rond in huis. Ik ben niet aan het genieten. Er is een leegheid, een nutteloosheid. Ik mis iets waar ik mijn tanden in kan zetten. In mijn werk heb ik dat: het gevoel van zinvolheid.

Wandelen brengt soelaas

Ik besluit om even te gaan wandelen. Gewoon, ik start vanop de oprit en loop een blokje in de wijk. Alleen. De kinderen wilden mee, maar ik heb hen uitgelegd dat ik graag eventjes alleen wil zijn nu. Tijdens het wandelen geniet ik van de warmte. Geleidelijk komen kleine ideetjes uit de lucht vallen: ik heb eigenlijk wel zin om te kleuren. Zal ik straks een tafeltje buiten zetten en met de meisjes kleuren? Ik heb eigenlijk ook wel zin om te schrijven in mijn dagboek.

Terug thuis zijn de meisjes heerlijk fantasierijk aan het spelen met elkaar. Ik neem een buitendeken, pak mijn dagboek en een stylo erbij. Ik blijk toch meer zin te hebben om even te gaan liggen. En dat doe ik, met mijn hoofd in de zon. Ik lig en geniet! Ik voel dankbaarheid. Eindelijk gaf ik mezelf de toestemming om niets te doen, om te luieren. De stress die ik mezelf had aangejaagd, voel ik van me afglijden. Ik vertrouw erop dat er, wanneer dan ook, wel een projectje mijn aandacht grijpt, iets wat ik op dat moment wil vastpakken: een opruimproject, of een naaiproject, of iets totaal anders. Ik zie wel wat komt aanwaaien.

Wat mij helpt en misschien jou ook

1. Stel jezelf een aantal bedenkingen:
– Wat doe jij wanneer je je verveelt?
– Hoe gedraag je je wanneer je je verveelt?
– Herken je het gevoel van verveling in je lijf?
– Waar verlang je eigenlijk naar? In het geval vandaag bij mij was het zinvolheid.

2. Wat raad ik je aan bij verveling:
– Geef jezelf toestemming voor het feit dat je verveling ervaart. En geef jezelf toestemming dat je dat gevoel niet leuk vindt.
– Neem tijd voor jezelf: ga wandelen of doe een ademmeditatie zodat je stressniveau kan zakken.
– Vertrouw erop dat je wel een ingeving zal krijgen van iets waar je zin in hebt.

3. Ademmeditatie:
Ga zitten of liggen. Sluit je ogen. Word je bewust van je houding.
Zonder de adem te veranderen, zonder hem te sturen observeer je de beweging van de adem. Je volgt de lucht die in en uit gaat. Je kan de woorden IN en UIT gebruiken. Voel hoe je romp meebeweegt op het ritme van de adem, een beweging naar buiten en naar binnen.
Wanneer je afdwaalt, dat is niet erg. Meer zelfs, dat is zelfs heel normaal. Wees vriendelijk voor jezelf en maak de keuze om terug te keren met je aandacht naar de adem. Elke keer opnieuw.