GEDACHTEN EN EMOTIES

Last hebben van gedachten (vb. piekeren) en emoties kunnen een klacht op zich zijn en een motivatie om hulp te zoeken.
Anderzijds spelen gedachten en (het wegduwen van) emoties vaak een rol bij het ontstaan van fysieke klachten en komt de vraag naar hulp rond emoties en gedachten pas later, nadat je meer inzicht hebt gekregen in het patroon van jouw fysieke klachten.
Of last van gedachten en emoties ontstaat ten gevolge van de frustratie omtrent de fysieke klachten.

De methoden die ik gebruik zijn Mindfulness en Compassie, wetenschappelijk onderbouwde methoden met een oorsprong in oosterse filosofieën. Je verhoogt je zelfkennis en je ontdekt hoe je gelukkiger en veerkrachtiger kan zijn. Je krijgt manieren aangereikt die je bestendiger maken tegen stress en hoe je kan omgaan met (chronische) pijn.

Je Mindfulness en Compassie eigen maken, zal je helpen met ongemak om te gaan. Het is evenwel geen trucje die je naar believen inzet, het is een manier van in het leven staan. Ik leer je een arsenaal aan aandachtsoefeningen (meditaties) die je thuis verder kan inoefenen.

Enkele kernwoorden bij Mindfulness zijn: in het nu aanwezig zijn, oordeelloos waarnemen.
Enkele kernwoorden bij Compassie zijn: liefdevolle vriendelijkheid, dankbaarheid, waardegericht leven, gedeelde vreugde.

Focussen is een andere gebruikte methode. Je maakt contact met jouw innerlijk weten. Met aandacht luisteren naar de ’taal’ van je lijf, helpt bij het maken van keuzes, helpt bij verwerking van gebeurtenissen. Je leert de drijfveren van je innerlijke criticus kennen.

Emoties opkroppen of wegduwen gaat gepaard met interne spanning. Het zit ook in onze taal: verharden, bevriezen, een muur rond je bouwen zodat niets je kan raken. Stroming van het interne watermilieu (bloed, lymfe, interstitieel vocht) en de energetische stroming raken verstoord. Leren hoe je emoties kan toelaten, leidt tot vernieuwde ontspanning en stroming.

Dagelijkse reacties

– ‘Ik wist niet dat ik zo veel kon voelen in mijn lichaam’
– ‘Fijn dat je zei dat ik niet mijn best moet doen. Ik realiseerde me dat ik dat eigenlijk altijd doe’
– ‘Met mijn aandacht naar de adem gaan, geeft me telkens weer rust’
– ‘Door te mediteren kan ik beter slapen’
– ‘Je straalt zo veel rust uit’
– ‘Hoewel ik heel vaak afdwaal, kan ik vriendelijk blijven voor mezelf’
– ‘Mijn emotie toelaten maakte me eigenlijk rustiger. Vóór de oefening was ik bang om overspoeld te worden’
– ‘Ik voelde me mezelf’