Valiesjesverdriet

Deze morgen aan de schoolpoort was ik getuige van een levensgebeurtenis die me raakte in mijn hart.

Nog een zoentje

Een mama keek haar kleuter na die de speelplaats opstapte, ze liet als verlossing de lang ingehouden tranen stromen. Nog eens zwaaien, het meisje kwam met een juf – goedbedoeld – nog eens terug voor nóg een zoentje bij mama. En dan ging ze echt de speelplaats op. Het was toen dat ik het weekendvaliesje achter de juf aan zag rijden. Welke verwarring en loyaliteitsgevoelens zou dit kleine meisje ervaren? De tranen brandden ook in mijn ogen.

Luisterend oor

Wat heeft de mama nu nodig, dacht ik. Waar zou zij nu deugd van hebben? Uit onverwachte hoek kwam hulp: een andere mama sloeg de arm om haar schouder (ze trok zich van social distancing niets aan, ze kende haar prioriteiten) en luisterde empathisch, gaf opmerkingen als ‘het is niet gemakkelijk he’ en ‘ooooh’ terwijl ze het verhaal aanhoorde over een moeizame communicatie met de papa.
De situatie van die vrouw veranderde niet; doch bespeurde ik een zekere verlichting in haar lichaamshouding. Een luisterend oor, zonder adviezen, is goud waard!

Eigen koers

Op mijn fietstocht naar huis hield het me nog steeds bezig. Die mama heeft maar voor een deel impact op de sfeer waarin haar dochter opgroeit. Elke ouder met co-ouderschap heeft als uitdaging te leren omgaan met de gevoelens van angst en onzekerheid die daarmee gepaard gaan. Ze heeft echter wel een grote troef in handen: wanneer haar dochter bij haar is, kan zij 100% sturing geven aan haar eigen koers! Zij geeft vorm aan haar relatie met haar dochter.

Massage

Steeds opnieuw merk ik dat je kind masseren een krachtig verbindende tool is. Beiden in rust, in volledige aandacht. Laat het knuffelhormoon oxytocine maar komen! Zowel bij de gever als de ontvanger van de massage stijgt de productie van oxytocine. Dit hormoon zorgt voor gevoelens van wij-horen-bij-elkaar, gevoelens van vertrouwen-in-elkaar.

Wil jij ook leren hoe je je baby of je groter kind kan masseren? Hoe je zo’n verbindend moment voor jullie samen kan creëren? Of je nu alleenstaande ouder, gescheiden ouder, of samenwonend ouder bent, dat kan! Ik leer jou alles over massagetechniek, juiste druk, olie en als het je interesseert, vertel ik je over de heilzame effecten ervan op slaap, groei, immuniteit en hechting.

Heb je een praktische vraag, wil je meer informatie of wens je een afspraak te maken, contacteer me via de mail of geef een belletje om je vraag tot bij mij te brengen.

Ik wens je een prettige dag!

Lieve groet

Sofie