De kracht van aanraking

In wat hierna beschreven wordt, kan je een persoonlijke ervaring van mij lezen. Het voelt wat spannend om dit neer te pennen en aan het brede publiek kenbaar te maken. Toch doe ik het: de waarden kwetsbaarheid en echtheid primeren voor mij boven angst.

Familieopstelling

Ik heb een hele moeilijke maand achter de rug. Het begon allemaal met een sessie familieopstelling bij een therapeut die ik al kende. Voor diegene die niet weet wat dit is, bij een familieopstelling plaats je jezelf en je gezinsleden (je ouders, broers en zussen) via poppetjes of voetjes in de ruimte. Door ernaar te kijken voel je emoties en worden patronen zichtbaar. De therapeut stelt vragen, je kan de poppetjes verplaatsen. Elke keer opnieuw observeer je het tafereel en voel je wat het met je doet. Ook al heb ik warme herinneringen aan mijn gezin van herkomst, toch slepen gedrags- of denkpatronen in waar ik nu last van heb. Dat was voor mij de reden om een familieopstelling te doen.

Het was een succesvolle familieopstelling, zo blijkt. Na de sessie voelde ik me bevrijd. Voor het eerst was ik een onafhankelijke vrouw, niet langer ‘kindje van’, sluimerend hunkerend naar goedkeuring van vooral mijn mama. Die innerlijke kracht was nieuw voor mij. Had iemand me dat vroeger beschreven, ik zou het niet ten volle begrepen hebben. Nu was het onmiskenbaar daar: ik kies mijn weg in het leven, volgens mijn waarden. En als ik val, dan sta ik daarna weer op, vol vertrouwen dat de val en de wederopstanding me wijsheid zullen gegeven hebben.

Onafhankelijk

Je denkt misschien: wow, Sofie, prachtig! Enerzijds is dat ook zo. Echter, de ervaring deed mijn grondvesten daveren. Ik stelde mijn relatie met mijn echtgenoot ernstig in vraag. Ik voelde me immers krachtig en onafhankelijk. Gestuwd door een nieuw vertrouwen in mezelf, leek het me steeds logischer om mijn eigen weg te bewandelen, zonder hem.

Geduld

Gelukkig reageerde mijn man geduldig en vriendelijk. Nu was hij het die aanhoudend verbinding zocht met mij. Ik was in mijn hoofd weg aan het gaan. Op een avond huilde ik. De tranen kwamen van diep en vielen op zijn schouder. Die nieuwe kracht zette mijn leven behoorlijk op zijn kop. Wat moest ik ermee? Resoluut gaan voor mijn waarden en alle zekerheden overboord gooien? Of wachten tot de interne storm was gaan liggen? De aanvankelijke oppepper die ik voelde kort na de familieopstelling was veranderd in iets waar ik geen blijf mee wist.

Fasciatherapie

Dit weekend volgde ik een nieuwe module van de opleiding fasciatherapie. De allerlaatste praktijksessie mocht ik oefenen op een van de docenten en op mijn beurt ontving ik een sessie van haar. Het deed me deugd, ik ontspande. Daags nadien merkte ik ten volle wat de sessie met me deed: ik voelde me weer IN mezelf, de chaos was weg. De aanraking, de zachte druk en rek op middenrif, borst en schouders brachten me weer terug in mijn lijf. Het zweven was gedaan. In mijn praktijk ben ik elke dag getuige van de kracht van aanraking op het gevoel van innerlijke rust. Dit weekend mocht ik het zelf ook weer ervaren. Ik gun mezelf veel vaker het plezier van aanwezigheid in mijn lijf. (Ik heb dan ook al een afspraak bij een collega gemaakt)

Wil jij ook landen in je lijf? Ik maak gebruik van diverse aanrakingstherapievormen waaronder Manuele lymfedrainage Vodder en fasciatherapie. Voel je welkom.

Dankbare groet

Sofie