Wat kan je doen tegen stress?

Vrijdagavond. Gezellig avondje uit met vriendinnen. Babbelen over huis-tuin-kind, partner, school. Tot ineens het woord stress valt.

Pilletje

Wat kan je doen tegen stress, vroeg een vriendin. Bestond er maar een pilletje tegen, zei ze. Maar serieus, wat kán je nu eigenlijk doen tegen stress, vroeg een ander.
Aanvankelijk was ik, relaxatietherapeut, zeer verbaasd over die vraag. Er is namelijk massa’s tegen te doen, zowel op korte termijn als lange termijn!

Daags nadien laat het gesprek met mijn man nieuw licht schijnen over de vraag. Wat als ze bedoelden wat je kan doen om stress te voorkómen, om geen stress te krijgen dus. Aha, interessant. Ik voelde me uitgedaagd door die vraag. Misschien wil jij het ook wel weten, lees dan zeker verder.

Voedsel

Geen stress willen krijgen is een utopie, een onmogelijk verlangen. Dat geloof ik. Ons lichaam ervaart al stress bij een hongergevoel, waardoor we aangestuurd worden voedsel tot ons te nemen voor het functiebehoud van alle organen en stelsels.

Zo zie ik het ook met psychologische stress: zorgen maken, lastige emoties ervaren. Ik geloof dat ze noodzakelijk zijn om ons te wijzen op wat wij belangrijk vinden. Als je er naar wil luisteren, kunnen ze een richtingaanwijzer zijn voor het maken van keuzes. Nooit stress, nooit issues betekenen dus eigenlijk stilstand. Er is een beetje wrijving nodig om ons tot stappen aan te zetten.

Was stress niet ongezond?

‘Maar Sofie, teveel stress is toch ongezond?’

Klopt helemaal. Geraak je zelf niet uit de knoop van de wrijving, dan laat je je best begeleiden.

  • of via iemand die met jou je beperkende verhalen en overtuigingen onder de loep neemt, die zelfdestructieve zinnetjes aan kracht laat inboeten om plaats te maken voor nieuwe, gezondere overtuigingen. Voorbeelden van beperkende overtuigingen zijn: ik moet alles perfect doen, iedereen moet mij lief en aardig vinden, alleen als ik presteer ben ik de moeite waard, enz enz.
  • of via traumabegeleiding wanneer groot verdriet nog in je lichaam zit en te bepalend aanwezig is bij (alle) relaties en op werkgebied

Goud

Relaxatie oefeningen en lichaamswerk zijn goud waard! Er ontstaat rust. Je innerlijk weten, je intuïtie komt terug naar boven waardoor je veel beter weet wat je kan doen met het issue waar je mee zit.

Ik dank mijn vriendinnen voor deze heerlijke denkpiste die ze in mij hebben wakker gemaakt.

Ik wens jou een prachtige dag en af en toe wat – hanteerbare – stress :).

Lieve groetjes

Sofie