Zelfzorg

Zelfzorg. Wat is het? En wat is het niet? Er bestaan vaak misverstanden over.

Batterij

Het klassieke beeld van zelfzorg is dat van me-time. En dat is er zeker een onderdeel van! Tijd nemen voor jezelf om de batterijen op te laden, is noodzakelijk wil je kunnen blijven investeren in relaties en (betaald) werk. Ik vergelijk het echt met de batterij van bv. je gsm. Die moet ook af en toe opgeladen worden om daarna opnieuw zijn werk voor jou te kunnen doen. Meer nog, hoe vaker en intensiever je de gsm gebruikt, hoe sneller hij weer aan de oplader moet.

Me-time als oplaadtijd vul je in met activiteiten die jou voeden. En dat is zeer individueel verschillend. Voor mij is het zowel mediteren in mijn eentje, een boek lezen zonder gestoord te worden, dansen in mijn living, schrijven in mijn dagboek, inspiratie gaan opdoen in leuke kleding- en interieurwinkels. Af en toe met een vriendin afspreken werkt voor mij ook om op te laden. Wat laadt jou op?

Let op: gevaar!

Let op voor je prikkeldrempel! Je dag volproppen met allerlei ‘ontspannende’ activiteiten (en naar de sauna gaan, en gaan shoppen, en met die vriendin gaan eten, en dan nog op café) is voor veel mensen te veel. In plaats van op te laden, loopt de batterij leeg. Er is te weinig rust tussenin.

Wat is zelfzorg nog?

Andere vormen van zelfzorg zijn:

 • voldoende slapen zodat je immuunsysteem optimale kansen krijgt
 • gezonde voeding en voldoende water
 • stilte
 • pauzes nemen
 • regelmatig matig intensief bewegen (wandelen, fietsen)
 • mild zijn voor jezelf
 • compassievol omgaan met jezelf wanneer je het moeilijk hebt
 • eens durven ‘nee’ zeggen wanneer iets je niet uitkomt
 • hulp vragen aan mensen in jouw omgeving en aan hulpverleners / therapeuten

Dat laatste is zeker geen zwakte! Integendeel zelfs, het toont dat je jezelf de moeite waard vindt om zorg voor te dragen.

Zelfzorg is geen egoïstisch gedrag, het is noodzakelijk gedrag!

Stilte

Even een woordje over stilte…. Stilte is er in verschillende modaliteiten. Er is:

 • visuele stilte: rust aan de ogen, vaak te vinden in de natuur en bij rustige kleuren en vormen
 • auditieve stilte: stilte aan de oren, dat wat we meestal verstaan onder stilte: weinig geluid, natuurgeluiden
 • taakstilte: zitten, liggen, mijmeren, staren, nietsdoen

In aanwezigheid van stilte kan je beter opladen. Om nog eens terug te komen op de batterij van je gsm, die laadt beter en sneller op wanneer je hem ongebruikt in de oplader laat zitten. Gebruik je echter tijdens het opladen je toestel, dan heeft je gsm veel meer tijd nodig om terug tot die 100% te komen. Zo is het ook bij ons: vele prikkels rondom ons terwijl we rusten, vertraagt en bemoeilijkt het opladen. Om die reden is ook tv kijken minder opladend dan een wandeling in de natuur, of rustig een boekje lezen.

Wat laadt jou op? Hoe ziet een ideale dag er voor jou uit?

Ik wens je een heerlijke dag!

Sofie

PS. In dit bericht lees je meer over zelfzorg. Daar bespreek ik dat deel van zelfzorg waarvan we diep van binnen weten dat het goed is voor ons, en toch zo moeilijk te realiseren is….