Zelfzorg, het moeilijke deel

Moeilijk, niet echt een woord waar je blij van wordt. Misschien werd je al niet blij van het vorige bericht waarin je kon lezen welke ‘eenvoudige’ dingen je kan doen om voor jezelf en je gezondheid te zorgen. Mogelijks word je helemaal moe van bewust zorgen voor jezelf en wil je eigenlijk dat het vanzelf gaat, dat je je goed voelt in je lijf en je geest zonder er iets te moeten voor doen. Ik snap je helemaal! Echt!

Op een moeilijk deel zit je niet te wachten…. Geen probleem als je niet verder leest.
Ben je nieuwsgierig en lees je toch verder, leuk!

Recapituleren

Voldoende slapen, gezonde voeding en voldoende water tot je nemen, rust en pauzes inlassen, stilte opzoeken, regelmatig bewegen, zijn een aantal dingen die je kan doen om goed voor jezelf te zorgen. Immers, zo zorg je er mee voor dat het intern watermilieu zo schoon mogelijk blijft en de kans op ontstekingen en andere lichamelijke kwalen vermindert.

Deze acties worden vaak als eenvoudig omschreven, omdat ze in principe niet zo moeilijk zijn. Ze vereisen geen grote aanpassingen en omwentelingen. Zowel jij als ik weten – helaas – dat in de hectiek van het leven deze goede voornemens snel naar de achtergrond verhuizen.

Goed en toch klachten

Zelfs de persoon die al deze dingen wel doet voor zichzelf kan veel stress ervaren, met lichamelijke klachten (hyperventilatie, druk op de borst, gewrichtspijnen, duizeligheid, wazig zien, slaapproblemen,…) en ook emotionele moeilijkheden (geprikkeld, gefrustreerd, boos, snel huilen,…) als gevolg.

Wat is er dan aan de hand? Hoe komt het dat die persoon die alles ‘goed’ doet, zich toch niet goed voelt?

Verantwoordelijkheid nemen

Hier komt het moeilijke deel naar boven piepen.
Hier komt het deel van verantwoordelijkheid nemen voor jouw leven, en dus (vaak moeilijke) keuzes maken. En dat is eng….

Ik bespreek twee aspecten.

1. Welke waarden vind jij belangrijk? Hier vind je een overzicht van 51 waarden. Enkele voorbeelden zijn vrijheid, verbondenheid, eerlijkheid. Maak jouw top 3 van meest belangrijke waarden. Kijk eens in jouw leven hoeveel ruimte die krijgen. Leef jij je leven volgens die waarden? Stel dat eerlijkheid voor jou heel belangrijk is, ben jij altijd eerlijk? Kom jij uit voor jouw mening? Verzwijg je dingen? Ik nodig je uit om heel bewust meer eerlijkheid toe te voegen, echt te kiezen voor momenten waarbij je eerlijk bent. Je kan dat zelfs naar de ander zo communiceren, iets als ‘Omdat eerlijkheid voor mij een streefwaarde is, is het voor mij belangrijk om ook nu met jou eerlijk te zijn. Mijn mening is… of Daarom wil ik zeggen dat ik vind dat …’.

Het geeft een ongelooflijke kick in het leven van je leven wanneer je meer volgens je topwaarden leeft!

Omgeving

Wat nu als blijkt dat sommige mensen in jouw omgeving heel andere waarden nastreven dan jij? Wat als je partner en jij heel uiteenlopende waarden hebben? Kunnen jullie erover praten en elkaars standpunten begrijpen? Of voelen jullie dan nog meer afstand?
Hetzelfde geldt bij je werk: sluiten de waarden die het bedrijf waarvoor je werkt en de onuitgesproken waarden in de werksfeer aan bij de jouwe?

Keuzes maken

Wat doe je dan? Wat doe je als je vooral verschil voelt? Welke keuze je dan maakt, is niet eenvoudig. Niemand kan jou zeggen wat je dan moet doen. Een goede start om jezelf te ondersteunen, is lief zijn voor jezelf: voel het verdriet, voel de boosheid. Uit het op een manier waar jij je goed bij voelt. Adem doorheen de golf van emotie. Huil. Schreeuw. Dans. Schrijf. Wandel. Loop er niet van weg.

Welke keuzes zijn er? Blijven of weggaan. Dat lijken de enige.

Er is echter ook een derde keuze: blijven en verantwoordelijkheid nemen voor jouw aandeel.

Patroon

??? Sofie, wat bedoel je daarmee?

2. Ga eens na of er een patroon is in de conflicten. Word je steeds gekwetst om dezelfde dingen? Wordt elke keer een oude pijn geraakt? Een pijn van in je kinderjaren, je jeugdjaren? Is er iets waar je nog niet overheen bent?

Wist je dat ons limbisch systeem in de hersenen instaat voor het emotionele geheugen? Gebeurtenissen die een sterke emotionele / lichamelijke impact op ons hebben gehad, blijven er bewaard (zelfs gebeurtenissen van voor de tijd dat je kon praten). Telkens wanneer iemand naar jou kijkt / tegen jou praat op een manier die raakt aan die opgeslagen herinnering, gaat jouw rationele dak van je hersenpan af en reageer je impulsief en reactief. Typische opmerkingen nadien zijn ‘Het kwam vanzelf, ik kon er niets aan doen, de woorden floepten uit mijn mond’.

Ken jij jouw beschermingspatroon? Ben jij een vechter? Een vluchter? Of bevries jij en verstop je je achter een denkbeeldige muur?

Vermoed je dat je met een onverwerkt verdriet zit? Dan is optie 3 een om te overwegen. Je kan ervoor kiezen om je te laten bijstaan dit deeltje in jezelf te helen, zodat je met meer mildheid en minder agressie reageert. De ultieme vorm van zelfzorg. Er zijn diverse therapeuten die jou kunnen begeleiden rond trauma, innerlijk kind werk, perfectionisme. Contacteer me gerust wanneer je wil dat ik je iemand aanbeveel.

Je bent aan het einde gekomen van dit bericht. Een hele boterham, ik weet het. Adem eens diep in en uit en voel je weer even zitten waar je nu bent. Voel je lijf, voel de ruimte rondom jou, hoor geluiden. Adem.

Lieve groet

Sofie